Blog Widget by LinkWithin

orkideer-orkideer-orkideer

cymbidium

CYMBIDIUM

Navnet Cymbidium kommer av gresk "cymbos", dvs. båt, på grunn av den "båtformede" leppen. Det er svært vanskelig å ta fullstendig knekken på en slik plante, men ikke så helt lett å få den til å blomstre på nytt! Dvs. den tåler svært mye: temperaturer helt ned til frysepunktet og meget sterkt lys, gjerne en god del direkte sol. Men den krever også sitt...

 

Cymbidium vil gradvis venne seg til norske årstider og blomstre best på nytt om den får så godt lys som mulig i kombinasjon med svale temperaturer innendørs i vinterhalvåret og utover våren samt et LANGT opphold utendørs på balkongen, terrassen eller i hagen fra ca. månedsskiftet mai / juni til september / oktober ? avhengig av når frostfaren definitivt er over om våren, og når de første frostnettene kommer om høsten. Planten tåler neppe frost særlig godt på vårparten, så sett den ikke ut for tidlig, men den vil kunne tåle lett frost om høsten og forlanger på denne tida av året en periode med temmelig kjølige netter, så ta den heller ikke inn igjen for tidlig! Cymbidiumvokser vilt over store deler av Asia, men de artene som brukes mest til hybridisering, har i hovedsak sin opprinnelse i dalstrøk i Himalaya og er vant til store klimatiske påkjenninger.

Det gode lyset og de til dels lave nattetemperaturene utendørs når sommeren er på hell og utover høsten i Norge vil få Cymbidium til å danne nye blomsteranlegg. Blomsteranleggene er først ikke synlige, men blomsterstenglene vil med stor sannsynlighet dukke opp et stykke utpå vinteren. Det er normalt at planten blomstrer én gang i året, vanligvis i løpet av vinteren eller tidlig om våren. Blomstringen varer minst et par måneder, ofte betydelig lenger hvis blomsterstenglene ikke kommer helt samtidig. Dersom Cymbidium blir stående året rundt ved vanlig romtemperatur rundt 20 grader vil den neppe blomstre på nytt. Den trenger en slags "vinter" med kjølige forhold ? i hvert fall om natta ? for å blomstre rikt og godt på nytt.

Vanning:
Planten bør holdes lett fuktig (men uten å stå i vann i lengre tid). Den tåler en og annen lett uttørking, men dette er ingen fordel. Det skal likevel vannes vesentlig mindre ved lav temperatur enn når det er full sommervarme. Hvis planten står ute under åpen himmel når temperaturene begynner å krype ned mot frysepunktet utover høsten, skal den nesten ikke ha vann og bør beskyttes mot kaldt regn, dvs. helst tas inn under tak, men kan gjerne fortsette å stå utendørs så lenge som mulig ? fordi kjølige netter sikrer rik blomstring noen måneder seinere.

Temperatur:
Planten trives ikke spesielt godt ved temperaturer på mer enn 20 grader, spesielt utover høsten og om vinteren før ny blomstring. Den er direkte sårbar for høye temperaturer når blomsteranleggene dannes og blomsterstenglene kommer opp: Dette kan føre til bortvisning av spede blomsterstengler eller knoppfall. Sørg for god avstand til alle former for varmekilder! Cymbidiumkan tåle LETT frost i KORTE perioder, dvs. planten overlever en lett frostnatt eller to tidlig på høsten. Lenger utpå høsten skal den selvfølgelig ikke utsettes for frost, men det er også viktig å forsøke å unngå altfor høy temperatur. Når planten tas inn om høsten bør den derfor plasseres svalt, men likevel så lyst som mulig. Ideelle temperaturforhold fram til den står i blomst, men etter at den er tatt inn om høsten, er gjerne et sted i sjiktet 10-15 grader om natta og 15-20 grader om dagen. Men såfremt planten har fått "kuldebehandling" utendørs tidlig om høsten, kan man godt lykkes med blomstringen seinere selv om forholdene strengt tatt ikke er ideelle.

Næring:
Cymbidium tåler og setter pris på ganske MYE næring, dvs. vesentlig mer enn de fleste andre orkideer ? ikke seint på høsten, om vinteren eller under blomstringen, men utover våren og sommeren mens planten er i god vekst og danner nye blader og bulber. God næringstilførsel i den beste vekstsesongen vår og sommer er med på å sikre rik blomstring seinere! Cymbidium kan gjerne stå trangt i potta. Men når nye bulber og røtter begynner å vokse utover pottekanten, vil det være lettere å bevare fuktigheten rundt røttene i en litt større potte. Bruk gjerne vanlig orkidekompost.

Lønn for strevet:
Når alt dette er sagt, kan det jo også tilføyes at det finnes mange stolte eiere av praktfulle Cymbidier, også her i Norge, som hvert år får stadig større og finere planter med stadig flere blomsterstengler! Plantene kan følge eierne resten av livet og over i neste generasjon. De kan og bør deles når de blir altfor store og omfangsrike, men hver del bør da ha minst 4-5 grønne bulber. Ved deling / ompotting fjernes gamle, tørre, døde bulber og annet dødt eller dårlig plantemateriale.

Fravær / ferie:
Ved lange feriefravær plasseres planten så svalt som mulig, gjerne utendørs i skygge / halvskygge, men under åpen himmel slik at den får regn og nattedugg. Da kan den faktisk overleve en hel sommer uten nevneverdig stell. Den bør likevel gjennomvannes når man er hjemme og har mulighet til det, særlig i tørre perioder. Ikke nøl med å bruke hageslangen! Cymbidium er som sagt en svært robust plante og tåler store / ekstreme påkjenninger, det er slett ikke snakk om en skrøpelig tropisk orkide som ikke tåler en real norsk sommer!

 

 

vanda bl vanda rosa

Denne nydelige orkideen heter VANDA.  Vil ha mye lys.

Sørvindu kan brukes dersom planten vennes til dette gradvis. 

Kan lett bli brent av vårsolen

Mye vann - i varmt vær opptil daglig dypp i en bøtte. Mindre ved lavere temperaturer.

Vanda orkideen er glad i gjødsel. Ukentlig ved varmt vær. 

Ved kjølig og overskyet vær hver 2 ? 4 uke avhengig av årstiden.

Men husk at orkider har egen gjødsel.

Den vanlige blomstergjødselen blir for sterk.

Vanda orkideen blomster når som helst i året, men

mest om sommeren. I butikkene finner du dem oftest plantet i lekre glasspotter/vaser.

Vanda-kultur kan sies å være et forsøk på å gjenskape eller etterligne den type værforhold vi gjerne forbinder med tropene, sammenfattet i tre ord: sol,varmefuktighetVanda har lange og smale, men ganske tykke og kraftige blader som vokser i vifteform ut fra midtstammen. De tåler mye sol og varme. Ut fra nedre del av midtstammen vokser det luftrøtter i ordets rette forstand ? noen få eller mange, korte eller lange, tynne eller kraftige. De kan strekke seg opptil en meter utover og nedover i fri luft, på jakt etter fuktighet og næring. I de naturlige, tropiske vokseområdene sine bruker Vanda luftrøttene til å klynge seg fast til trærne og suge opp vann og overflatenæring fra klatreunderlaget, f.eks. rester av fugleskitt som føres med vannet og blir liggende i greinkløfter og barksprekker. Selv om sola steiker, kan lufta til tider være nærmest mettet av fuktighet og vil føles klam og tung. Luftrøttene hos en Vanda tar opp i seg en vesentlig del av det vannet den trenger, direkte fra lufta. Luftrøttene ynder å boltre seg mest mulig fritt. De kan også presses ned i en stor potte, men i så fall må komposten være særdeles grov ? slik at røttene til enhver tid sikres god tilgang på luft. Virkelig store biter av furubark er utmerket.

 

 

Phalaenopsis er den vanligste orkidee arten vi kjenner til.
Dette er og den orkideen jeg syns er lettest å få tilbake i blomst.

Bør tørke lett ut mellom hver vanning. 

Dvs slik at røttene er helt lysegrønne / grå og det ikke er dugg på innsiden av potten.

Slik sett er det greit med gjennomsiktige potter.

Forsiktig med vanning dersom temperaturen er under  20 gr C. 

Et mye brukt råd er å gi et eggeglass med vann pr uke. 

Trolig et råd for å sikre at den ikke får for mye vann. 

Dette er noe jeg IKKE ANBEFALER, da dette vil bidra til at planten ikke får fuktghet overhode.

Det er dog bedre å la planten stå å trekke i vann noen minutter når den er tørr.

ele året.

Nattetemperaturer ned mot 13 gr C over flere uker om høsten (eller ellers om året for den sags skyld) fremmer dannelsen av blomster stengler.  Gi da mindre vann.

Dette er metode som gartnerier benytter seg av - dvs ca 3 uker med lave nattetemperaturer ( slik at forskjell mellom dag og natt temp blir ca 10 gr C) vil få blomsterstilker til å bryte frem.

Variabel temperatur etter knopp-dannelse kan medføre at knoppene felles. For lave temperaturer kan stoppe knoppdanning.

Etter avblomstring - ikke klipp av stengelen umiddelbart. Stengelen kan beholdes som den er da den kan vokse videre å danne nye knopper. Dersom du ikke ser videre vekst kan du prøve å kutte stengelen ca 1 cm over et øye ( 3.øye er ofte anbefalt ) da dette vil stimulere planten til å skyte nytt skudd i nærmeste øye. Dette forutsetter at planten er ?frisk?, dvs har godt med røtter og blad. (For forklaring på øye - sjekk "ord og uttrykk" under nybegynner). Et eksempel på plante som skyter ny blomstrestilk fra ledd er vist her.

Det kan alternativt hende at stilken visner - dvs den blir brun og tørker ut. Kutt den da helt bort og en ny stilk vil kunne vokse ut på den andre siden av bladrosetten.

Det er vanlig at blomstrene blir mindre etterhvert ved blomstring fra den samme stilken. En kan da velge å kutte stengelen og vente på en ny med større og flere blomster. Bør ihvertfall gjøres dersom planten har dårlige røtter eller slappe blad.

Fra stengelen kuttes til du har en ny blomstringsklar stengel vil det nok kunne ta opptil 9 måneder, dog avhengig av den enkelte plante,  dennes tilstand og årstid.

Denne blomstrer og hele året..

Nattetemperaturer ned mot 13 gr C over flere uker om høsten (eller ellers om året for den sags skyld) fremmer dannelsen av blomster stengler.  Gi da mindre vann.

Dette er metode som gartnerier benytter seg av - dvs ca 3 uker med lave nattetemperaturer ( slik at forskjell mellom dag og natt temp blir ca 10 gr C) vil få blomsterstilker til å bryte frem.

Variabel temperatur etter knopp-dannelse kan medføre at knoppene felles. For lave temperaturer kan stoppe knoppdanning.

Etter avblomstring - ikke klipp av stengelen umiddelbart. Stengelen kan beholdes som den er da den kan vokse videre å danne nye knopper. Dersom du ikke ser videre vekst kan du prøve å kutte stengelen ca 1 cm over et øye ( 3.øye er ofte anbefalt ) da dette vil stimulere planten til å skyte nytt skudd i nærmeste øye. Dette forutsetter at planten er ?frisk?, dvs har godt med røtter og blad. (For forklaring på øye - sjekk "ord og uttrykk" under nybegynner). Et eksempel på plante som skyter ny blomstrestilk fra ledd er vist her.

Det kan alternativt hende at stilken visner - dvs den blir brun og tørker ut. Kutt den da helt bort og en ny stilk vil kunne vokse ut på den andre siden av bladrosetten.

Det er vanlig at blomstrene blir mindre etterhvert ved blomstring fra den samme stilken. En kan da velge å kutte stengelen og vente på en ny med større og flere blomster. Bør ihvertfall gjøres dersom planten har dårlige røtter eller slappe blad.

Fra stengelen kuttes til du har en ny blomstringsklar stengel vil det nok kunne ta opptil 9 måneder, dog avhengig av den enkelte plante,  dennes tilstand og årstid. Dette fordi når planten kuttes, må planten gjennom hele prossessen på nytt. 

 

 

brassia brassia rex

Brassia rex orkideen vil ha masse lys.
Gjerne stå noe kaldt og med en 
temperatur omkring 20 grader i vekstperioden.
Orkideer er jo ikke den planten som trenger mest vann, 
men dog trenger den vann.
Det beste er å vanne den godt hver 10.dag.
Men er det varmt og tørt..dusj den ofte.
Brassias sesong er sommer-høst.

Blomstrer fra nytt modent skudd. 

Kalde vinternetter er nødvendig for bra blomstring.

Det påstås at Brassia trenger å være "pottebundet" 

for å initiere blomsterstilker, dvs at potten er liten nok til at 

røttene fyller opp denne helt.

Det sies også at Brassia trenger mye luftsirkulasjon

for å danne blomsterstilker.

Med andre ord er de ypperlige som dekorasjon i

glassboller og vaser uten bark.

Plusset er at røttene lager sin egen dekorasjon gjennom glasset.

 

Etter blomstringen, vil brassia`n ha en hvileperiode.

Det er da viktig at den plasseres litt kjøligere...ca 15 grader, og vannes noe mindre.

 

Brassia er en veldig artig orkidee, og minner veldig om insekter.

Desverre er ikke denne orkideen den letteste å få tilbake i blomst.

Dette skyldes ofte lysforholdet vi har år orkideen har hvileperiode.

Men dog...det er vel verdt innkjøpet til tross for at den kan sees på som en engangsplante.

 

 

miltonia

Miltonia orkideen blir ofte kalt for 

sommerfugl-orkidee her omkring.

Og har oftest nydlige litt store blomster.

Miltonia tåler litt tøffere pleie...og er ikke fult så avhengig av lys.

Dette er og en orkidee en kan få igjen i blomst flere ganger pr.år

Dette er og en orkidee som trives veldig godt i glass.

Og helst uten bark.

Dette fordi miltonia er veldig glad i fuktighet, men 

er komposten for våt rotner røttene lett,og er den derimot for tørr dør det fine rotsystemet.

Derfor er det lett i glass da en kan la den trekke godt for så å 

helle av det som er til overs.

 

 

 

Jeg fant 2 flotte linker for alle oss som er opptatte av orkideer.

Og mye av det som står skrevet her er tatt ut fra dems sider..

..+ da en del som jeg har påført som jeg mene er viktig.

 

"Auds orkidee vindu" og "orkidespesialisten".
Disse sidene gir dere den info dere trenger
for å mestre orkideer på den riktige måten.

Masse nyttige tips...så sving innom siden hennes for mer info

http://www.orkideer.com/kultur.htmIngen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits