PLANTESTELL

Tulipantesten

Styr unna billigtulipanene. Dette er konklusjonen etter å ha testet seks forhandlere i Oslo sentrum.

TULIPANTIPS

Kjøp tulipanene i godt utviklet knopp med farge.

Ta tulipanene ut av papiret, men behold plasten på de første timene.

Snitt tulipanene (en ? to centimeter opp) rett over. Helst under rennende vann.

Sett tulipanene i en ren vase i lunket vann. La dem stå kjølig de første timene.

Ta deretter av plasten og sett tulipanene i vasen i ti centimeter kaldt vann. Ha gjerne i holdbarhetsmiddel for løkblomster.

Sett blomstene kjølig hver natt, da holder de seg lenger.

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

 

Det er tulipantid - alle elsker tulipaner. Selv 400 år etter at de vakre blomstene komtil Norge, holder de seg på blomstertoppen.

? Man bør kunne forvente at tulipanene holder seg en ukes tid, i hvert fall om de blir behandlet som de skal. Spør i forretningen når blomstene er høstet. Det bør de vite. Og søk råd om hvordan du skal få tulipanene til å stå lengst mulig, sier konsulent i Norsk Gartnerforbund, Sidsel Bøckman.

Kjøp tulipaner til en du er glad i. Men styr unna de aller billigste ? i hvert fall om butikken ikke kan fortelle deg hvor gamle de er.

Om testen: Vi kjøpte tulipaner som hadde mest mulig likt utgangspunkt i butikken. Unntaket er hos Dakani Flowers på Stortorvet. Der valgte vi de billigste tulipanene, som hadde åpnet seg noe mer, for å sjekke om de billigere holdt seg like bra som de dyrere.

Blomstene ble brakt i hus og oppbevart på samme sted, under samme lysforhold og temperatur.

Under bedømmingen ble det lagt vekt på utviklingen og kondisjonen til tulipanene fra tirsdag morgen og fremover til helgen. Priser og service i forretningen teller også når det gjelder sammenlagtkarakteren.

ikke giftig after all

Julestjerna er ikke giftig

julestjerne

På melkekartongene fra Tine står det at planten julestjerne er giftig. I følge Giftinformasjonen er dette feil,og de sier at det at julestjerna er giftig er en gammel myte.

Giftinformasjonen ved Lise Ringstad uttaler til TV2.no at "julestjernas plantesafter kan være noe irriterende. Likevel er det ingen symptomer om man bare smaker på et blad av planten. Heller ikke for små barn er planten noe farlig. - Hvis et lite barn spiser flere blader så blir det ikke verre enn oppkast og diaré for eksempel."

 

julestjerne2

 

Stell av julestjerner

 

Levende julepynt

Som alt levende materiale, må også julestjerner gis litt ekstra oppmerksomhet. Nedenfor følger noen gode råd for stell av julestjerner.

 

·                    Julestjerner vil helst ha helt normal stuetemperatur.

·                    Plantene tåler å tørke opp mellom hver gang du vanner, men de må ikke tørke ut.

·                    Julestjerner krever ikke ekstra tilførsel av gjødsel.

·                    Unngå plassering på trekkfull plass.

·                    Julestjerner er ømfintlig for kulde, og må aldri utsettes for frost.

·                    Be om tilstrekkelig innpakning når du kjøper julestjerner.

                 julesterne3

 

En internasjonal stjerne

Vi er ikke de eneste som er storforbrukere av julestjerner. Det kjøpes rundt 117 millioner julestjerner i Europa i ukene fram mot jul, og vel 250 millioner julestjerner på verdensbasis.

 

Mange farger å velge mellom

Julestjernen finnes i stadig nye sorter i fargene rødt, burgunder, rosa, fersken, gyllen, kremhvit og hvit. Den finnes også som tofarget og hvitspettet. Jul er tradisjon og rødt er julens farge. Selv om vi kan velge mellom ulike farger, er det først og fremst de røde julestjernene vi kjøper. Hele 90 % av julestjernene som omsettes er røde, mens 8 % er hvite og 2 % er andre farger.

 

Julestjernen som presang

Julestjernen passer ypperlig som gave, og utvalget av sorter og farger gjør at du kan finne julestjerner og dekor som passer spesielt godt til mottakerens stil og farger. Rød stjerne med mose og kongledekor, eller hvit stjerne i gulldekorert potteskjuler og glitterkuler, er eksempler på forskjellige stilarter som kan brukes. Julestjernen kan også benyttes som snitt, og kan kombineres med andre typer avskårne blomster i en flott julebukett.

 

Levende julepynt

·                    Julestjerner er levende julepynt som krever litt ekstra oppmerksomhet.

·                    Plantene tåler godt å tørke opp mellom hver gang du vanner, men de må ikke tørke ut

·                    Julestjerner krever ikke ekstra tilførsel av gjødsel.

·                    Julestjerner trives aller best ved stuetemperatur

·                    Unngå plassering på trekkfull plass

·                    Julestjerner er ømfintlig for kulde, og må aldri utsettes for frost. Husk det, når du kjøper julestjerner i kaldt vær.

  

                

 

 

Enkelt, men eksklusivt

Mange farger

Midt i november dukker de første julestjernene opp i butikkene med budskapet om at julen snart er her. Julestjernene finnes nå i mange farger og de tradisjonelle røde julestjernene har fått konkurranse av de i hvite, kremfargede, ferskenfargede, lilla og de burgunder stjerner, hver med sin egen skjønnhet.

Kvister og kongler.jpg

 

Symbol på julen

Julestjerne heter Euphorbia pulcherrima på latin, og pulcherrima betyr meget søt. Et opplagt navn, for med sine besnærende farger og markante stjerneform er julestjernen ganske yndig. Julestjernen er levende julepynt, som simpelthen hører juletiden til og som har blitt et symbol på selve julen.

 

Det enkle er som regel det beste

Julestjernen er et opplagt valg, når vi skal lage søte juledekorasjoner som er i pakt med tiden. Den fineste dekorasjonen er ofte laget med enkle midler. Mørkegrønn mose og dempede naturfarger fremhever stjernene og får dem til å stråle. Enkle fargekombinasjoner, som gir din dekorasjon og dermed din julestemning et eksklusivt uttrykk..

 

Hentet fra naturen

De fleste av materialene som kan brukes i juledekorasjonene kan du finne i skogen eller i blomsterbutikken. Kongler, mose, kvister med mose, lyng, bær og nøtter. Bruk fantasien og lag din egen personlige juledekorasjon.

 

Levende julepynt

Julestjerner er levende julepynt, som krever litt oppmerksomhet. Julestjerner er ømfintlig når det gjelder kulde og må aldri utsettes for frost. Husk det, når du kjøper julestjerner i kaldt vær. Julestjerner trives aller best ved stuetemperatur.                     julestjerner kan godt tørke opp mellom hver gang du vanner, men må ikke tørke ut. Hvis du plasserer dine julestjerner lyst, bevarer de fargenes intensitet best. 

 

 

info: Opplysningskontoret for blomster og planter | Schweigaardsgate 34 F | 0191 OSLO 

 

 

 

 

 

 

Stell av sommerblomster

sommerblomster1

Blomster er levende vesener som er avhengig av vann, næring, temperatur og lys for at de skal kunne utvikle seg best mulig. De kan også angripes av skadedyr eller sykdommer

Vann:

Blomstene trenger ikke vann hver dag, men vi skal se etter dem og vurdere om de trenger vann hver eneste dag. Har de først tørket ut for mye er det vanskelig å rette opp igjen skaden. Planter som er plantet i kasser, urner eller ampler er mer utsatt for uttørking enn planter som er plantet i bakken. Disse må iallfall sees etter hver dag. Pass veldig godt på vanningen i etableringsfasen d.v.s. rett etter utplanting og 2-3 uker framover. Plantene kommer da rett fra norske drivhus hvor de blir gitt optimale vekstvilkår hele døgnet og ut i mer ekstreme vekstforhold. Pass særlig godt på i stekende sol. Det er bedre å vanne skikkelig når du først vanner enn å skvette på litt hver dag. Sjekk at det er fuktig nedover der røttene er. Planter som tørker lett : Campanula, Bidens, Brachycome, Hengepetunia, Impatiens New Guinea, Potteroser, Flittige lise, Lobelia, Paledosum, Sanvitalia og Verbena. Verbena er spesiell, har den tørket skikkelig ut, kan vi med hell dyppe hele planten under vann, og gjenopplive den, de andre har normalt ikke noen sjanse når de først har tørket.

GJØDSEL

Grunngjødsling, d.v.s. gjødsling før planting i bed: ca 1 kg fullgjødsel pr 10 m2 areal. Bruk ?Blåkorn? fullgjødsel. Etterpå skal vi som en tommelfingerregel gjødsle plantene våre hver 14. dag, det samme gjelder for planter i kasser og ampler. Plantasjen har ferdig blandet flytende blomstergjødsel, følg etiketten. Du kan også blande din egen gjødsel, bruk da ?Blåkorn? fullgjødsel. Bruk 2 spiseskjeer til 1 liter vann. Gjødselen løser seg lettere opp i lunkent vann, løs derfor opp gjødselen i lunkent vann først og etterfyll med kaldt vann. Vann plantene skikkelig til med denne løsningen. Planter som trenger rikelig med gjødsel: Blomkarse, Fuchsia, Hengepetunia, Pelargonia, Flittige lise, Verbena og Petunia.

hage engelsk

KNIPING AV AVBLOMSTREDE BLOMSTER OG STYGGE BLAD

Man bør gå over alle sommerblomster og knipe vekk avblomstrede blomster og stygge blad noen ganger i løpet av vekstsesongen. Knip av blomsterstanden etter avblomstring, da kommer det raskere nye blomster. Planter som spesielt trenger kniping: Bayersk hengenellik, Campanula, Hengepetunia, Margaritter, Pelargonia zonale og Petunia. Pelargonia zonale skal aldri ha flere enn 5-6 blomster samtidig, ellers blomstrer den seg i hjel. Det er også svært viktig å knipe Petunia, da vil den komme igjen med blomster hele tiden.

UGRESS

Ugresset vil hele tiden konkurrere med blomstene om den gunstige vokseplassen. Luk dem ut etterhvert som de prøver å trenge seg inn. SKADEDYR OG

SYKDOMMER

Kommer det angrep er det som regel enten lus eller meldugg. Plantasjen har et eget informasjons ark om sykdommer og skadedyrsbekjempelse, samt et bredt utvalg av midler til å bekjempe dem. Følg anbefalingene på etiketten.

 

hage

hits